Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. Wielkanocne potrawy to również rozmaite wędliny, bigos staropolski, żurek, sernik czy babka, jajka jednak z pewnością są najważniejszym elementem menu świątecznego. Są produktem świątecznych ciast, dodatkiem do wielkanocnego żurku, spożywamy również jajka gotowane, faszerowane, a dzieci zajadają się jajkami z czekolady i deserami wielkanocnymi z dodatkiem jajek. Wspaniałym daniem, nie tylko na święta, są smaczne jajka zapiekane, przygotowywane na wiele sposobów.
Aby przygotować proste w wykonaniu, a zarazem ciekawie wyglądające jajka zapiekane, wystarczy ubić sztywną pianą z białek. Ubijając pianę należy osolić i dodawać stopniowe cztery łyżki gęstej śmietany. Tak przygotowaną pianę delikatnie wykładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem. Na powierzchni piany układamy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku, aż potrawa lekko się przyrumieni. Na koniec posypujemy jajka posiekanym szczypiorkiem i podajemy z surówką.
Dla miłośników potraw mięsnych polecamy natomiast jajka zapiekane z kiełbasą i boczkiem. Aby przygotować tę potrawę należy najpierw przygotować grzanki z bułki pokrojonej w kostkę, które wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą i boczkiem, posypujemy jajka wybite do naczynia żaroodpornego. Całość doprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy w piekarniku.
Naszych gości zachwycą także z pewnością jajka zapiekane w pomidorach. Do ich przygotowania wystarczą pomidory, szynka, ser żółty, oregano, sól i pieprz do smaku. Najpierw pomidory należy obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, wnętrze posolić, posypać oregano i oprószyć pieprzem. Następnie kroimy w paseczki, wkładamy do pomidorów, a po ułożeniu ich w naczyniu żaroodpornym do każdego pomidora wbijamy jajko, solimy, pieprzymy i posypujemy żółtym serem. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
Przepisów na zapiekane jajka jest bardzo wiele. Nie tylko ciekawie smakują, ale także ładnie wyglądają. Możemy podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno.