Sprawdzone przepisy na jajka faszerowane

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc beż jajek. Jajka są wspaniałą dekoracją stołu i mieszkania, ale także najważniejszą potrawą w czasie tych świąt. Zajadamy się jajkami gotowanymi, jajkami zapiekanymi, czekoladowymi czy sałatkami z jajkiem. Jednak wspaniałą przekąską są także jajka faszerowane przygotowywane na wiele różnych sposobów. Nie tylko słyną z walorów smakowych, ale są też wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Ponadto ich przygotowanie jest bardzo proste.

Aby przygotować taką potrawę, należy na początek ugotować jajka na twardo i po przekrojeniu na połówki wyciągnąć z nich żółtko. Przydać się może ono do farszu, który jest następnym etapem przygotowania dania. Farsz możemy przygotować na wiele rozmaitych sposobów, jednak zdecydowanie warto wypróbować wyśmienite jajka faszerowane pieczarkami, podsmażaną cebulką, żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, które mieszamy i ugniatamy widelcem do otrzymania w miarę jednolitej masy. Gotowym farszem napełniamy białka, a następnie takie danie możemy udekorować jeszcze świeżym listkiem pietruszki.

Aby przygotować jajka polskie, należy ugotować namoczone wcześniej, suszone leśne grzyby, posiekać, wymieszać z masłem, chrzanem, zieloną pietruszką, solą, pieprzem i surowym żółtkiem. Nałożyć farsz do skorupek z jajek, posypać z wierzch bułką tartą, rozgrzać olej na patelni i smażyć farszem do dołu.

Naszych gości z pewnością wprawią w zachwyt jajka faszerowane serkiem brie, śmietanką i oliwkami czy też jajka z farszem z mozarelli ze śmietanką, posiekanych pomidorów i papryczki chilli. Wspaniale smakują także jajka faszerowane kremem ze zmiksowanej szynki, sera żółtego, żółtek i śmietanki, majonezu lub sosu musztardowego. Bardzo smaczne są także jajka z farszem z tuńczyka, łososia lub z pastą kawiorową.

Jajka faszerowane możemy przygotować na wiele sposobów. To wspaniałe samodzielne danie lub dodatek do zup, można podawać je na ciepło jak i na zimno.