Wielkanoc to szczególny czas, który spędzamy najczęściej z rodziną. Chcemy, aby w tym okresie wszystko było wyjątkowe i radosne, a stół świąteczny tradycyjnie zastawiony był wyśmienitymi potrawami. Z pewnością bohaterem menu wielkanocnego jest jajko, które serwowane jest w wielu rozmaitych postaciach, od prostych w przygotowaniu jajek gotowanych w skorupkach i koszulkach, po najbardziej wymyślne potrawy. Standardowym daniem pojawiającym się na stołach polskich domów w czasie Świąt Wielkiej Nocy jest oczywiście sałatka z jajkiem.
Wielkanocną sałatkę przygotować możemy na wiele różnych sposobów, jednak jajko jest tutaj obowiązkowym składnikiem. Do przygotowania tej, jakże lubianej przez większość z nas potrawy, potrzebne są pomidorki, zielony ogórek, cebulka, puszka kukurydzy, pieczarki, majonez, śmietana, sól i pieprz. Składniki należy pokroić w drobną kostkę i wymieszać.
Inną wersją jajecznej sałatki na Wielkanoc jest sałatka przygotowana z czerwonej papryki, puszki zielonego groszku konserwowego, pomidorków, cebulki, jogurtu naturalnego i majonezu. Paprykę, pomidory należy pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyśmienitą sałatkę z jajkiem na Wielkanoc możemy również przygotować z puszki kukurydzy konserwowej, opakowania ananasa, selera w słoiczku, gotowanej szynki, pięciu jajek i majonezu. Po pokrojeniu produktów w kostkę należy dodać jeszcze sól i pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy lub zioła i wszystko wymieszać.
Obok mięs, wędlin, alkoholi i ciast, sałatka jest jedną z podstawowych potraw pojawiających się na wielkanocnych stołach polskich domów. Nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale jednocześnie jest smaczna i zdrowa.