Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. W postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, serwujemy jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Są produktami większości ciast i ciasteczek, sałatek, wyśmienicie smakują też jajka zapiekane z różnymi dodatkami, jednak z pewnością potrawą pojawiającą się tradycyjnie na wielkanocnym stole są jajka gotowane w skorupkach. Mniej popularne, jednak bardzo smaczne są także jajka w koszulkach i mundurkach.
Jajka w skorupkach mogą być gotowane na twardo – wówczas należy je gotować około 10 minut, lub na miękko, które gotujemy miej więcej 3 minuty. Jajka takie są bardzo proste w przygotowaniu, jednak można je podawać w wielu postaciach. Są nie tylko doskonałym składnikiem kanapek, sałatek czy dodatkiem do zup, np. żurku wielkanocnego. Wspaniale smakuje, ale także atrakcyjnie wygląda schab lub klops faszerowany jajkami lub domowy pasztet z jajeczną wkładką. Aby przygotować taką potrawę należy zawinąć ugotowane na twardo jajka w zamarynowany płat mięsa jeszcze przed pieczeniem.
Bardzo smacznym i atrakcyjnie prezentującym się na stole daniem, są jajka w mundurkach, do przygotowania których wykorzystujemy również ugotowane wcześniej jajka na twardo. Mundurkiem jajka jest ciasto, które przygotowujemy z ugotowanych dzień wcześniej i przepuszczonych przez maszynką do mielenia ziemniaków, mąki, surowego jajka, soli i pieprzu. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na stolnicy, pociąć na kawałki i zawijać w nie ugotowane jajka, obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć w głębokim oleju. Jajka w mundurkach możemy przygotować również z ciasta francuskiego w piekarniku. Potrawę najlepiej podawać na ciepło z surówką.
Jajka w koszulkach natomiast gotuje się bez skorupki wbijając je bezpośrednio do wrzątku. Białko szybko się ścina, a żółtko, po krótkim gotowaniu, pozostaje miękkie, lejące. Tak przygotowane jajka można polać stopionym masłem, posypać ziołami lub przygotować specjalny sos. Pięknie prezentują się podane na grzankach, z sosem maślano-koperkowym.