Łatwe jajka w mundurkach i koszulkach, skorupkach

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. W postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, serwujemy jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Są produktami większości ciast i ciasteczek, sałatek, wyśmienicie smakują też jajka zapiekane z różnymi dodatkami, jednak z pewnością potrawą pojawiającą się tradycyjnie na wielkanocnym stole są jajka gotowane w skorupkach. Mniej popularne, jednak bardzo smaczne są także jajka w koszulkach i mundurkach.

Jajka w skorupkach mogą być gotowane na twardo – wówczas należy je gotować około 10 minut, lub na miękko, które gotujemy miej więcej 3 minuty. Jajka takie są bardzo proste w przygotowaniu, jednak można je podawać w wielu postaciach. Są nie tylko doskonałym składnikiem kanapek, sałatek czy dodatkiem do zup, np. żurku wielkanocnego. Wspaniale smakuje, ale także atrakcyjnie wygląda schab lub klops faszerowany jajkami lub domowy pasztet z jajeczną wkładką. Aby przygotować taką potrawę należy zawinąć ugotowane na twardo jajka w zamarynowany płat mięsa jeszcze przed pieczeniem.

Bardzo smacznym i atrakcyjnie prezentującym się na stole daniem, są jajka w mundurkach, do przygotowania których wykorzystujemy również ugotowane wcześniej jajka na twardo. Mundurkiem jajka jest ciasto, które przygotowujemy z ugotowanych dzień wcześniej i przepuszczonych przez maszynką do mielenia ziemniaków, mąki, surowego jajka, soli i pieprzu. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na stolnicy, pociąć na kawałki i zawijać w nie ugotowane jajka, obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć w głębokim oleju. Jajka w mundurkach możemy przygotować również z ciasta francuskiego w piekarniku. Potrawę najlepiej podawać na ciepło z surówką.

Jajka w koszulkach natomiast gotuje się bez skorupki wbijając je bezpośrednio do wrzątku. Białko szybko się ścina, a żółtko, po krótkim gotowaniu, pozostaje miękkie, lejące. Tak przygotowane jajka można polać stopionym masłem, posypać ziołami lub przygotować specjalny sos. Pięknie prezentują się podane na grzankach, z sosem maślano-koperkowym.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 17380 bytes written, possibly out of free disk space in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/latwe-jajka-w-mundurkach-i-koszulkach-skorupkach/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/functions.php(3783): ob_end_flush() #2 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thro in /home/stron/public_html/hcp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435